Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kā iegūt kredītbrīvdienas ?
Publicēts 19. oktobrī, 2016.
Latvijā dzīvo daudzi cilvēki, kas ir paņēmuši viena vai otra veida kredītu un tikai vēlāk saprot, ka nespēj to reāli samaksāt. Situācijās, kad problēmas ir īslaicīgas, var izlīdzēt kredītbrīvdienas.

Banku un nebanku aizdevēju piedāvātais pakalpojums - kredītbrīvdienas nav bezmaksas pakalpojums, taču var būt noderīgs, ja ienākumu samazināšanās ir pārejoša (īslaicīga). Lai pretendētu uz maksājumu atlikšanu kredītņēmējam ir jāsazinās ar savu banku un jāizskaidro radusies situācija. Tiesa, ne vienmēr šāda pieeja ir produktīva, jo reizēm bankas nav ieinteresētas klienta problēmu uzklausīšanā. Kā mēs zinām no publikācijām presē, Latvijā ir komercbankas, kas problēmu gadījumā cenšas pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no riskantiem klientiem, atsavinot viņu īpašumus. Lai izvairītos no šādām nepatikšanām, pirms zvanīt bankas darbiniekam, iepazīstaties ar līguma nosacījumiem. Ja kredītlīgums nav pieejams, to vienmēr varat palūgt nosūtīt Jums atkārtoti.

Saskaņā ar Latvijas likumdošanu līgumā ir jābūt norādītām visām izmaksām, kas klientam var rasties tā izpildes laikā. Tāpat ir jābūt atrunātām arī abu pušu saistībām un tām ir jābūt samērīgām. Apstākļos, kad līgums ir sastādīts klaji netaisnīgi, vienmēr ir iespējams to apstrīdēt. Pieņemot, ka līgums ir korekts, Jūs tajā atradīsiet nosacījumus, kuriem jāizpildās, lai varētu atlikt kredīt maksājumus uz laiku no viena mēneša līdz pusgadam. Daļa kreditoru šādā situācijā nosaka, ka klientam ir jāturpina maksāt procentu maksājumi, taču viņš var nemaksāt par pamatsummas dzēšanu. Praksē tas nozīmē, ka ikmēneša maksājums samazinās aptuveni uz pusi, taču pilnībā bez maksāšanas nevar iztikt. Jebkurā gadījumā šāda pieeja ļauj kritiskajā dzīves periodā, kad ienākumi ir kļuvuši mazāki, atvēlēt kredītmaksājumiem mazāku summu.  Teorētiski pretendēt uz kredītbrīvdienām var arī tie cilvēki, kas ir ņēmuši nebanku kredītu patēriņa vajadzībām, pie nosacījuma, ka saistību izpildes termiņš ir noteikts vairāku gadu garumā. Lai pārliecinātos par šādu iespēju, ielūkojieties savā līgumā. Klienti, kuriem līgums ir noslēgts pirms vairākiem gadiem šādu punktu, visticamāk, neatradīs, bet pārējiem iespējas ir krietni lielākas. 

Kādi ir kredītbrīvdienu riski ? 

Galvenā problēma, kas saistīta ar kredītbrīvdienām ir iespēja kreditoram šādā situācijā pārskatīt līguma nosacījumus. Reālā dzīvē tas izpaužas kā procentu likmes paaugstināšana. Tas nozīmē, ka pēc kredītbrīvdienu termiņa beigām klientam būs jāmaksā par parāda atmaksu katru mēnesi vairāk nekā pirms tam, jo aizdevējs uzskata, ka, izmantojot šādas brīvdienas, klients ir kļuvis mazāk uzticams. Papildus piesardzība jāievēro arī tiem cilvēkiem, kas iepriekš ir fiksējuši euribor likmi, jo, pārskatot līgumu, arī šis nosacījums var tikt atcelts, piesaistot līgumu elastīgai 3 mēnešu euribor likmei, kas bankai šķiet mazāk riskants pasākums. 

Iepriekš minēto risku dēļ mēs iesakam, izvēlēties kreditēšanas brīvdienas tikai tajās situācijās, kad "zeme deg zem kājām" un nav vairs citu variantu. Ja varat turpināt pildīt savas saistības, dariet to un meklējiet citu veidu kā ietaupīt naudas līdzekļus uz citām izmaksu pozīcijām. Šādā veidā Jūs ilgtermiņā ietaupīsiet vairāk nekā pagarinot maksājuma termiņu aizdevumam, kas ņemts uz 2, 5 vai pat 25 gadiem.  Situācijās, kad vajadzīgs termiņā pagarinājums īstermiņa kredītiem, ir vērts izvērtēt, ko piedāvā pārkreditācija vai ilgtermiņa aizdevumi ar atmaksas termiņu līdz 5 gadiem. Retos gadījumos paņemt vienu lielu aizdevumu, lai dzēstu visus mazos kredītus var atmaksāties, taču ir maz uzņēmumi, kas ir gatavi pilnā mērā sadarboties ar cilvēkiem, kam jau ir paņemti vairāki nebanku aizdevumi. Protams, šis nav ideāls variants, jo ir saistīts ar iespēju ļauties kārdinājumam, iztērēt jauno aizdevumu citām vajadzībām un iekļūt parādu spirālē..


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: